Cunoştinţe despre metale

Materiale

Care sunt diferenţele între aurul alb si platina?

  • Platina este de culoare albă, în timp ce aurul alb trebuie să fie placat cu rodiu pentru a-l face mai alb (aurul alb este de un gri deschis / galbui)
  • Platina este cu aproximativ 40% mai grea decât aurul
  • Platina este de 30 de ori mai rar decât aurul, astfel încât preţul său este invariabil mult mai mare
  • Platina este în general 95% platină pură, în comparaţie cu aurul, care este 75% aur curat.
  • Platina este mai grea decât aurul, datorită densităţii şi greutăţii sale. Aceasta se zgârie  ca toate celelalte metale preţioase, însă aceasta este doar o deplasare a metalului şi nu o pierdere din volum
  • Dacă aurul alb a fost placat cu rodiu, diferenţa de culoare dintre aurul alb si platină nu este vizibilă. Cele două vor arăta aproape identic când sunt încă noi, cu toate acestea, placarea cu rodiu se va uza dealungul timpului lăsând metalul cu o culoare uşor galbenă. 

 Aur Alb

 Tot aurul nostru alb este de 18 carate. Este făcut prin amestecul a 75% aur pur, cu 25% aliaj de metale, inclusiv de argint si paladiu.

De fapt nu există "aur alb", acesta fiind galben până când este amestecat cu alte aliaje. Aurul alb este de fapt de culoarea  gri / gălbuie, şi este acoperită cu rodiu pentru a-l face să pară mai alb. Placarea cu rodiu a bijuteriilor din aur alb este o practică comună. În mod tradiţional a fost utilizat nichelul, însă astăzi nu mai este folosit din cauza reacţiilor cutanate pe care le provoacă pielii. Noi nu folosim nichel în niciuna dintre bijuteriile noastre.

Rodiul este foarte similar cu platina şi împărtăşeşte multe dintre proprietăţile acesteia, inclusiv culoarea. Este un metal foarte alb şi rezistent la uzură, deşi după o perioadă de timp se va uza. Nu există nicio explicaţie cu privire la cât timp trebuie să dureze placarea cu rodiu, totul depinde de grosimea stratului de placare, condiţiile în care a fost aplicată şi uzura de zi cu zi a articolului.

Placarea cu rodiu ar trebui să fie foarte rentabilă (oferim acest serviciu pentru £20) şi vă tranformă bijuteriile la starea lor iniţială. Vă sugerăm, să aveţi bijuteriile din aur alb placate cu rodiu o dată pe an. 

Aur Galben

Tot aurul nostru galben este de 18 carate. Este făcut prin amestecarea a 75% aur pur, cu 25% aliaj de metale, inclusiv cupru şi zinc.

 Spre deosebire de aurul alb, care trebuie să fie placat cu rodiu ca să arate alb, aurul galben nu are nevoie de placare deoarece este din natură de culoarea galbenă. Aurul galben este rezistent la uzură şi îşi va menţine culoarea galbenă, dar întotdeauna va arăta mai bine după ce a fost lustruit.

Platina

Platina folosita de noi, este platină aproape pură (950 Platinum). Este obţinută prin amestecarea a 95% platină cu 5% aliaj de metale, de exemplu cobalt şi ruteniu.

Platina este cel mai fin material folosit în crearea bijuteriilor. Există foarte puţină platină pe  pământ şi se găseşte în foarte puţine locuri.

Raritatea platinei trage după sine şi faptul că preţul ei este invariabil mai mare decât cel al aurului. În prezent, platina are preţul de trei ori mai mare decât aurul.

Platina are un luciu alb natural strălucitor şi nu necesită placare cu rodiu. Nivelul de puritate a platinei este mult mai mare decât cel al aurului (95% in comparatie cu 75%), ceea ce o face hipoalergenic şi potrivit pielii sensibile. Este foarte rezistent la uzură şi foarte dens, ceea ce o face mai grea decât aurul si mai durabilă decât alte metale pentru bijuterii. Se zgârie ca toate celelalte metale preţioase, dar o zgârietură este doar un deplasament de metal şi nu o pierdere din volum.

Cu timpul, peste platină va apărea o patină naturală, pe care multe persoane găsesc la fel de atractiv ca pe un finisaj lucios. Cu toate acestea, o lustruire profesională va recondiţiona bijuteriile dvs. la starea lor iniţială, dacă aşa preferaţi. 

Paladiu

Tot paladiul nostru este aproape pur (Paladiu 950). Marca de bună calitate a paladiului a fost introdusă pe 22 iulie 2009, şi acum este o marcă legal recunoscută şi înregistrată.

Paladiul este un metal nobil şi face parte din grupul metalelor platinice. Paladiul este recunoscut pe plan internaţional ca fiind un metal preţios.

Paladiul este de culoarea albă, ca şi platina, şi prin urmare, nu are nevoie de placarea cu rodiu (precum aurul alb) pentru a avea un aspect alb. Nu îşi pierde luciul şi este mult mai ieftin decât platina, motivul fiind, densitatea mai mică decât a platinei (paladiul are o densitate similară cu argintul), si este foarte usor. Paladiul este o alternativă bună pentru verighete de bărbaţi, deoarece este mai ieftin decât platina având în esenţă acelaşi aspect, totuşi o mulţi bărbaţi preferă densitatea platinei care o face să fie mai substanţială.