Cei Patru C

Importanta celor 4 “C” ai Diamantelor

Fiecare diamant este unic.

Pentru a calcula valoarea sa, experţii se referă la ceea ce ei numesc “Cei 4 C” - culoare, claritate, tăietură şi carate.

Toţi aceşti factori vor influenta valoarea diamantului.

 

Culorile de diamante folosite de Royal Diamonds - Colour 

Un diamant poate împărţi lumina într-un spectru de culori (ca o prismă). Culoarea într-un diamant acţionează ca un filtru şi diminuează spectrul de culori emise. Mai puţină culoare în diamant înseamnă o gradare mai bună.

Grila de clasificare variază de la D, care este complet incolor, la Z, care este o culoare galben pal sau maro. Diamantele care sunt "incolore" (graduate D, E sau F) sunt foarte rare şi au preţuri premium. Doar un expert poate face distincţia între clasificările D, E sau F.

G, H, I si J sunt "aproape incolore" şi reprezintă o investiţie bună. G şi H sunt uneori numite "alb rar" şi sunt cele mai căutate după grupul "aproape incolor".

Majoritatea diamantelor pe care le folosim sunt de culoare G sau mai bune. După cum puteţi vedea, culoare G este culoarea cea mai bună şi este în topul grupului "aproape incolor ". Acest grad reprezintă o investiţie bună, deoarece pietrele incolore pot fi foarte scumpe (mai puţin de 2% din diamante sunt clasificate culoarea D).

Claritate- Clarity

Acesta ne spune dacă un diamant este ireproşabil, adică fără imperfectiuni sau dacă există ceea ce experţii numesc incluziuni, mici imperfecţiuni care de multe ori sunt invizibile cu ochiul liber. De fapt claritatea este o măsură de puritate a diamantului. Majoritatea diamantelor pe care le folosim sunt claritatea "SI1" sau mai bune, ceea ce înseamnă că aceste imperfecţiuni naturale sunt complet invizibile cu ochiul liber. Nu veţi vedea nici un semn în diamantul dumneavoastră.

Gradul IF către VS poate fi descrisă ca un grad de lux. Incluziunile sunt dificile de observat utilizând o mărire de 10x, în lumina bună, şi nu sunt vizibile cu ochiul liber. Toate diamantele clasificate între IF şi VS ar trebui să fie sclipitoare şi strălucitoare, şi să nu sufere nicio pierdere vizibilă din strălucire prin claritatea redusă.

Clasificările SI1 si SI2 reprezintă o investiţie bună. Incluziunile mici sunt vizibile  prin mărirea de 10x, şi pot exista unele lipsuri de strălucire abia vizibile. Cu toate acestea, nu puteţi vedea aceste mici incluziuni cu ochiul liber. Orice diamant în aceste clase va fi, de asemenea, stralucitor şi sclipitor. Necunoscătorii nu vor vedea diferenţa dintre un diamant clasificat VS şi un diamant clasificat SI, fie în termeni de incluziuni sau strălucire, fără a utiliza mărirea.


SI3 – Ce înseamnă SI3? – este un tip de claritate relativ nou, care a fost creat pentru a reduce decalajul dintre SI2 (fără incluziuni vizibile) şi I1 (incluziuni vizibile cu ochiul liber).

Diamantele care se încadrează în SI3  au incluziuni gradate, care sunt foarte,  foarte dificil de  detectat, și  în cele mai multe cazuri nu sunt vizibile deloc cu ochiul liber. Noi folosim diamante SI3, care sunt  curate, fără incluziuni vizibile cu ochiul liber. 

Tăietura Diamantului - Cut

Când diamante sunt extrase din pământ, nu arată nicidecum ca niste pietre preţioase tăiate şi şlefuite în bijuteriile fine. Transformarea acestor diamante brute în nişte lucrări perfecte necesită multă muncă. Tăierea şi forma sunt deseori confundate - Forma se referă la aspectul exterior al diamantului (cum ar fi rotunde, smarald, prinţesa etc.) Tăietura se referă la calităţile reflexive ale diamantului.

Atunci când un diamant este bine tăiat, lumina intră prin tabelul diamantului, se deplasează în pavilion şi reflectă aceasta lumină dintr-o parte în alta înainte de a o reflecta înapoi prin tabelul diamantului. Această lumină creează un efect de bliţ pe care o cunoaştem ca strălucire / sclipire.

Tăierea este descrisă prin următoarele grade: Ideal, Excelent, Foarte bine, Bine, Rezonabil, si Sărac/Neacceptabil

Unele certificate nu specifică gradul de tăiere al diamantului. Deoarece folosim o varietate de certificate independente (AnchorCert, GIA, IGI, IGS si HRD) nu putem garanta că gradul de tăiere va aparea pe certificatul dumneavoastră. Dacă gradul de tăiere nu este menţionat pe certificat, aceasta nu influenţeaza calitatea pietrei achizitionate de către dvs. Este nevoie de un ochi format pentru a judeca calitatea unui diamant tăiat, noi făcând clasificările cu ajutorul unor  profesionişti cu o înaltă calificare, care aleg doar diamante pe care le clasifică "Foarte bine" sau “Excelent”. Diamantul dvs. va fi bine tăiat, luminos şi strălucitor, vă garantăm!

Greutate în Carate - Carat Weight

Caratajul este o măsura de greutate, nu dimensiune. Diamantele sunt de fapt evaluate în funcție de greutatea lor, nu în termeni de mărime a acestora. Dimensiunea reală a unui diamant poate fi descrisă în milimetri. Vă rugăm să consultați acest tabel cu mărimile de diamante, pentru a observa conversia între greutatea în carate și milimetri.Nota – a nu se confunda 'greutatea în carate "cu" carate / karate ", care este metoda de determinare, a purităţii aurului (de exemplu, aur alb 18ct, aur galben 18ct). 

 Un carat este împărțit în 100 de puncte - un diamant care este ½ de carat este, de asemenea, de 50 de puncte. Greutatea în carate afecteaza preţul unui diamant mai mult decât orice alt factor din cele 4 „C.”

Un diamant care este de două ori cât dimensiunea unui alt diamant, poate fi la un preţ de mult 4 ori mai mare. Diamantele mari sunt descoperite mai rar decât diamantele mai mici, ceea ce înseamnă că diamantele mari sunt rare și au o valoare mai mare. Din acest motiv, prețul unui diamant crește exponenenţial cu dimensiunea sa. 

La achiziţionarea unui diamant, trebuie luate în considerare următoarele:

• MărimeMărimea degetului – degetele subţiri o să facă diamantele mici să pară mai mari. Un diamant de 1.00 carat va părea proporțional mai mare dacă este purtat de cineva cu degete foarte subţiri.