Cum sunt priviti barbatii care poarta bijuterii

Tu ce parere ai despre barbatii care poarta bijuterii? Sunt bijuteriile accesorii tipic feminine sau se potrivesc si barbatilor? Ce crezi ca spun ele despre un barbat? E oare narcisist, rocker sau doar i se pare absolut normal un astfel de accesoriu? La aceste intrebari va raspunde articolul, desi, daca ma intrebi pe mine, in caz ca te afli pe acest blog, n-ar trebui sa judeci astfel de asocieri.

Dupa cum prezentam intr-un articol anterior despre “De ce poarta femeile cercei”, istoria ne arata altceva. Culmea, barbatii au fost primii care au purtat cercei! Cele mai vechi dovezi arheologice privind bijuteriile sustin ca in Persepolis, Persia, soldatii acelor vremuri au fost primii care au apelat la astfel de accesorii. In India spre exemplu, copiilor li se faceau gauri in urechi in acest scop imediat dupa nastere.

bijuterii-barbati

Deci putem spune ca istoria sustine ambele sexe drept purtatoare ale bijuteriilor. De-a lungul timpului, mai ales in perioada medievala, purtarea bijuteriilor reflecta ierarhia si statutul social. Nobilii purtau metale pretioase, in timp ce persoanele obisnuite arama sau cositor. Chiar daca nu aveau numeroase cunostinte in domeniu, oamenii “judecau” o bijuterie drept valoaroasa dupa culoarea si mai ales stralucirea ei.

Cu timpul bijuteriile au devenit mai accesibile si si-au schimbat oarecum directia, din una ierarhica in una de identificare sociala. Moda a prins contur si s-a definit in termini mult mai putin vagi odata cu secolul al XIX-lea, ceea ce a influentat mai ales femeile. De ce spun asta? Pentru ca moda a inceput sa exploateze mult mai mult fata de secolele trecute conceptul de feminitate.

Moda si bijuterii

Orice colectie de moda, orice accesoriu vestimentar mergea negresit accesorizat cu o bijuterie. Si cum moda s-a adresat mai mult maselor, femeile au parut mai interesate de aceasta viziune sociala. Sa nu uitam insa ca barbatii au fost considerati din totdeauna cei mai buni bijutieri (vezi Swarovski). Deci cumva e normal ca moda, facuta majoritar de barbati, sa mearga spre ideea feminitatii, nu?

Pe de alta parte, odata cu secolul XX, au aparut tot mai multe grupuri sociale ale caror simboluri de identificare au fost bijuteriile. Avand un istoric bogat in identificare sociala prin bijuterii (triburi, case regale, boieri, aristocrati, etc.), barbatii s-au pliat perfect pe astfel de concepte.

Rockerii de exemplu se  folosesc si astazi de exemplu de bijuterii ca punct distinct in grupul lor social. Tinte, cercei, inele sunt doar cateva dintre trasaturile lor distinctive.

Odata cu aparitia metrosexualitatii, barbatii au devenit tot mai interesati de aspectul propriu, iar unii dintre ei au gasit drept necesare sau avantajoase in demersul lor de a isi etala frumusetea, prezenta bijuteriilor. Asta este conceptia sociala contemporana despre multi dintre ei. Eu nu sunt intocmai de acord. Nu esti narcisist daca porti o bijuterie. Cum nu sunt de acord ca daca porti inel in urechea dreapta esti de alta orientare sexuala sau ca un inel este egal cu un “ghiul”.  Acestea sunt doar stigmate ale societatii actuale asupra barbatilor pe care ar trebui invariabil sa le depasim.

Cele 3 bijuterii ale oricarui barbat sunt sufletul, verigheta si ceasul. Alta sintagma care necesita modificari. Trebuie sa depasim aceste preconceptii ce ne limiteaza si sa nu mai judecam in functie de anumite linii sociale strict trasate.

Barbatii pot purta, asa cum au facut-o si pana acum in toata istoria, bijuterii pentru ca se identifica cu un grup social, pentru ca se simt caracterizati de acea bijuterie sau pur si simplu pentru ca le apreciaza.

Si cum noi tinem cont in aceeasi masura atat de barbati cat si de femei, veti gasiti o serie de bijuterii special dedicate lor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *