Muntele de diamante pe care sta Rusia

Atunci cand vorbim despre diamante, vorbim despre India, Brazilia, Australia, dar in special Africa de Sud. Acestea sunt principalele zone din care se extrag diamante si pe care exploatatorii “le vaneaza”.

Insa, cu un an in urma, o descoperire extrem de importanta s-a facut in timpul unui control de rutina efectuat de catre cercetatorii rusi in Peninsula Kamceatka, situata in estul Siberiei. Analizand lava vulcanului Tolvachik, specialistii de la institutul de Vulcanologie au sesizat prezenta a numeroase cristale de diamant in componenta acesteia.

Peninsula Kamceatka

Peninsula Kamceatka

In urma analize de laborator mai amanuntite, prezenta diamantelor in structura lavei a fost confirmata, iar specialistii au sustinut o ipoteza extrem de pretioasa: zona adaposteste aproximativ 5 tone de diamante.

Peninsula este ce mai mare din Asia de Est si cea mai activa volcanic, avand pe teritoriul ei 160 de vulcani, dintre care 28 inca activi. Este relative slab populate, cu o populatie de doar 380.000 de locuitori, un lucru de inteles avand in vedere conditiile vitrege. Din anul 1966 Kamceatka este inclusa in patrimonial mondial UNESCO.

Nu este prima data cand in zona sunt descoperite diamante. De-a lungul anilor s-au efectuat cercetari pe lava mai multor vulcani, identificandu-se mici particule de diamante. Motivul pentru care descoperirile nu au fost considerate la fel de importante precum aceasta este usor de inteles. Fragmentele gasite in componenta lavei celorlalti vulcani sunt mult mai mici, ca atare rusii au considerat ca nu atrag interesul marilor investitori. Desi se gasesc in cantitati mari, particulele au un diametru de doar 0,7 mm si pot avea numai anumite intrebuintari tehnologice.

Vanzarea nu este singurul motiv pentru care diamantele sunt extrase. In cantitati mici, acestea mai pot fi folosite in industria tehnologica (precum crearea de aparatura medicala de specialitate), scop in care sunt utilizate si diamantele sintetice.

Cercetatorii rusi sunt siguri insa de faptul ca vulcanii din Peninsula Kamceatka (mai ales Tolvachik) ascund numeroase pietre de dimensiuni mari, in cantitati comparabile cu ce gasim astazi in zacamintele din Africa.

Descoperirea facuta de rusi se profileaza a fi una dintre cele mai importante ale inceputului de secol. Ar putea fi unul dintre cele mai mari zacaminte din lume, avand in vedere ce cantitate de diamante brut se gaseste in zona. Daca e sa ne gandim ca in lume se extrag aproximativ 20 de tone de diamante, putem spune ca Rusia va avea un cuvant important de spus in aveasta industrie.

Insula Kamceatka este una dintre comorile Rusiei, de pe teritoriul ei extragandu-se importante zacaminte de petrol, gaze de sist si aur.

Industria diamantelor este una in continua expansiune. In ciuda crizei pe care a traversat-o lumea, aceasta zona a industriei se pare ca nu a avut de suferit, ba chiar s-a extins simtitor.

Putem spune fara ezitare ca o parte din lume se invarte in jurul Diamantelor. Acea parte este guvernata de oameni pentru care primeaza stralucirea, pasiunea pentru frumos, statutul sau luxul. Iar acestia nu vor intoarce niciodata spatele pasiunii lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *