Pink Star – cel mai scump diamant vandut vreodata

O noua pagina de istorie s-a scris odata cu aceasta bijuterie! Diamantul “Steaua Roz” (Pink Star) a fost vandut, la o licitate organizata in data de 13 noiembrie 2013 cu fabuloasa suma de 83 de milioane de dolari.

Pink Star - Steaua Roz

Pink Star – Steaua Roz

Bijuteria, cantarind “doar” 59,60 de carate, a devenit astfel cea mai scumpa din istorie, dar sic el mai scump diamante achizitionat vreodata. Licitatia a fost publica, iar diamantul i-a revenit miliardarului american Isaac Wolf, supranumit “bijutierul vedetelor.” Acesta a redenumit ulterior bijuteria “Pink Dream – Visul Roz”.

Toate aspectele despre aceasta uimitoare bijuterie sunt la superlativ. Este cea mai mare (ca greutate in carate) bijuterie roz vanduta descoperita pana acum. Fatetarea ei a fost extreme de minutioasa, tot procesul durand aproape 3 ani., timp in care Pink Star a pierdut aproape doua treimi din greutatea de 132 de carate. La licitatia organizata de catre casa de bijuterii Sotheby’s, a fost vedeta evenimentului, un eveniment care a reprezentat cea mai mare licitatie de bijuterii, cu incasari de aproximativ 200 de milioane de dolari.

Recordul anterior de achizitie a unui diamant roz a fost cu cel numit “Graff Pink”, o gema de 24,78 de carate, cumparat in anul 2010 pentru la fel de fabuloasa suma de 45,75 de milioane de dolari, de catre Laurence Graff, un bijutier din Londra cunoscut si ca “regele diamantelor”.

Graff Pink Diamond - diamantul roz ce detinea recordul anterior de vanzare

Graff Pink Diamond – diamantul roz ce detinea recordul anterior de vanzare

De asemenea, „Pink Star” este considerat diamantul cu cea mai mare claritate pe care a vazut-o vreodata lumea. Cunoscatorii stiu despre ce e vorba, iar sumele care se invart in aceste cazuri sunt exorbitante. Bijuteria Roz a fost descoperita in 1999, undeva in Africa, insa nu se stie exact zona de unde acesta provine. Se spune ca firma „De Beers”, responsabila cu aceasta descoperire, tine secrete aceste informatii, pentru a nu creea rumoare in randul companiilor de profil.

Desi a fost descoperit relativ recent, Steaua Roz a mai fost data odata spre vanzare, in 2007, insa vanzatorul si-a pastrat anonimatul.

Diamantele Roz sunt extrem de apreciate in lume, ultimul exemplu dand valoarea de etalon a afirmatiei mele. Asta deoarece, diamantele colorate au starnit mereu interes, incepand cu secolul XX, atunci cand doar starneau curiozitatea colectionarilor, ce nu ezitau sa le cumpere.

Diamantele Roz au fost descoperite pentru prima oara in India, in secolul al XVII-lea, iar ulterior in Brazilia si Africa. Ce este interesant e faptul ca ele nu au fost din totdeauna cautate si mai ales – nu se stie originea culorii lor nici pana acum.

Alt diamant roz celebru in lume este „Pink Panther”bijuteria roz ce aparut in patru dintre filmele celebre cu inspector Clauseau (Peter Sellers) – „Pantera Roz”. Diamantul s-a numit astfel datorita formei extrem de ciudate, asemanatoare unei pantere. Nu se stie daca acest diamant a dat si numele serialului.

Diamantul Pantera Roz - bijuteria prezenta in 4 dintre filmele faimoasei serii

Diamantul Pantera Roz – bijuteria prezenta in 4 dintre filmele faimoasei serii

De asemenea, conform unui studiu elaborat in anul 2013, diamantele roz sunt cel mai bine vandute diamante (in raportul greutate – pret), cu sume ce depasesc 1 milion de dolari/piatra. Acest studiu a fost dezvaluit de compania australiana Rio Tinto.

De asemenea, Australia este singura tara de unde se exploateaza diamante colorate, ele fiind puse in vanzare o singura data pe an.

Ce mai putem spune despre diamantele roz ca sa incheiem apoteotic? Sunt pietrele cele mai scumpe/carat. Exemplul cel mai bun este chiar din 2013, atunci cand un american a cumparat o piatra de 2,50 de carate (0,5 grame) cu 2 milioane de dolari!

Mereu pretioase, mereu senzationale, diamantele roz au trezit constant interesul colectionarilor. Adevarata „Pantera roz” – Pink Star, si-a gasit astfel proprietarul care sa o aprecieze la adevarata ei valoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *