Safirul Reginei Maria al Romaniei – cel mai mare safir taiat vreodata

Vom vorbi putin si despre “tezaurul” nostru, al Romaniei, asta pentru ca avem si noi cu ce ne lauda. Tezaurul monarhiei Hohenzollern cuprinde si bijuteriile casei regale, cele ale reginelor Elisabeta (sotia lui Carol I) si Maria (sotia lui Ferdinand I).

Discutam insa doar despre una dintre ele, Regina Maria si mai precis despre povestea diamantului sau celebru, un safir de aproximativ 479 de carate, simbol al coroanei regale si cel mai mare safir fatetat vreodata.

Maria, printesa a Marii Britanii si nepoata Reginei Victoria, era dintr-o familie celebra, tatal sau fiind duce de Edinburg, iar mama, singura fica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. In anul 1892, ea s-a casatorit cu principele mostenitor al tronului Romaniei, Ferdinand I, nepotul regelui Carol I. Treptat, ea a devenit un adevarat ambassador al Romaniei in Marea Britanie, intarind decisiv relatiile bilaterale dintre cele doua state. Ce remarca istoria despre ea este faptul ca s-a opus intrarii Romaniei in Razboi si ca a activat ca “sora medicala” dupa bataliile de la Marasesti, Marasti si Oituz (1917), fiind supranumita in popor “Mama Ranitilor”. A fost asadar foarte iubita de popor, alaturi, evident, de Ferdinand I, regele in timpul caruia s-a infaptuit Marea Unire din 1918.

Dupa o scurta lectie de istorie, in care v-am prezentat background-ul reginei Maria a Romaniei si prin ce s-a facut remarcata in timpul domniei din tara noastra, voi trece la subiectul cu adevarat de interes, bijuteria cea mai de pret a Casei Regale Romanesti: Safirul.

Diamantele si perlele faceau parte din pasiunile reginei. Acest lucru devine evident daca este sa aruncam o privire asupra Coroanei al carei design ea insasi l-a gandit. Semnul regal reflecta sensibilitatea sa si puterea de a aprecia frumosul: opal, ametist, granat, cristale toate se regaseau in componenta acesteia. Spicul de grau, forma ovala si cele doua pandantive laterale, au fost de asemenea elemente de inspiratie bizantina pe care ea le-a considerat esentiale, declarand chiar public faptul ca nu-si doreste sa fie o regina moderna, ci doar sa pastreze din traditii.

In afara de piesa de rezistenta, Regina Maria mai avea peste 400 de bijuterii, mostenite sau cumparate de la marile firme de bijuterii ale vremii. Asa s-a intamplat si cu celebrul safir. Initial, el a facut parte din colectia celebra a casei de bijuterii Cartier, din 1910, fiind montat intr-o caseta de platina cu motive florale si 3 gherute incrustate cu diamante.

Safirul Cartier in 1910 - montaj cu 3 gherute

Safirul Cartier in 1910 – montaj cu 3 gherute

 

Ulterior, acelasi diamante a fost folosit in componenta unui colier incrustat cu diamante, a carui frumusete a facut incojurul lumii. Expus in anul 1919 la un salon din Spania, acesta a fost admirat de numeroase regine, printre care si cea a Romaniei. In anul 1921, regele Ferdinand l-a cumparat direct de la Cartier, contra sumei de 1.375.000 de franci, platiti in patru rate, pana in anul 1924. A fost o investitie imensa pentru o bijuterie la acea vreme, fiind de altfel, dupa cum spuneam, si cel mai mare safir din lume, de 479 de carate. Devenise deja cunoscut bunul-gust al Mariei si simpatia ei pentru astfel de bijuterii.

Un an mai tarziu, in 1922, regina a purtat faimosul colier la incoronarea Regelui Ferdinand I ca Rege al Romaniei Mari. A fost cu siguranta momentul de glorie al dinastiei de Hohenzollern, sarbatorit asa cum se cuvine de catre reprezentantii casei regale. Numerosi portretisti au descris apoi aspectul reginei Maria la acel eveniment, scotand bine-nteles in evidenta colierul remarcabil cu safir.

Coroana Reginei Maria la evenimentul de incoronare

Coroana Reginei Maria la evenimentul de incoronare

Este evident faptul ca Regina Maria i-a acordat safirului de 479 de carate o importanta deosebita. In testamentul sau din 1926, o sectiune speciala prevedea faptul ca bijuteria va fi lasata mostenire Elenei (soția lui Carol al II-lea), pentru a fi data mai departe regelui Mihai, atunci cand se va casatori.

Acest lucru nu s-a mai intamplat insa, deoarece, atunci cand a fost exilat, in 1947, Regele Mihai a luat cu el si celebrul colier si s-a refugiat in Elvetia. Apoi, un an mai tarziu, a vandut safirul bijutierului newyorkez Harry Winston, suma fiind insa confidentiala. In acelasi an, la nunta regelui cu Regina Anna de Bourbon, aleasa sa a purtat colierul incrustat cu diamante al Reginei Maria, insa fara a avea bijuteria celebra a Casei Regale din Romania, safirul.

Ulterior, nu s-a mai auzit nimic despre safirul Casei Regale, pana in 2003, cand a fost cumparat la o licitatie de catre un client anonim, contra sumei de 1,5 milioane de dolari. Inainte de licitatie, s-a stabilit ca safirul provenea din Sri Lanka, acolo unde se spune ca se gasesc cele mai frumoase diamante din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *