Cunoştinţe despre diamante

Importanta celor 4 “C” ai Diamantelor

Fiecare diamant este unic. Pentru a calcula valoarea sa, expertii se refera la ceea ce ei numesc “Cei 4 C” - culoare, claritate, taiere si carate. Toti acesti factori vor influenta valoarea diamantului.

Culoarea

Culorile folosite de Royal Bijuterii

Un diamant poate imparti lumina intr-un spectru de culori (ca o prisma). Culoarea intr-un diamant actioneaza ca un filtru si diminueaza spectrul de culori emise. Mai putina culoare in diamant inseamna o gradare mai buna.

Grila de clasificare variaza de la D, care este complet incolor, la Z, care este o culoare galben pal sau maro. Diamantele care sunt "incolore" (graduate D, E sau F) sunt foarte rare si au preturi premium. Doar un expert poate face distinctia intre clasificarile D, E sau F.

G, H, I si J sunt "aproape incolore" si reprezinta o investitie buna. G si H sunt uneori numite "albul rar" si sunt cele mai cautate dupa grupul "aproape incolor".

Majoritatea diamantelor pe care le folosim sunt de culoare G sau mai bune. Dupa cum puteti vedea, culoare G este culoarea cea mai buna si este in topul grupului "aproape incolor ". Acest grad reprezinta o investitie buna, deoarece pietrele incolore pot fi foarte scumpe (mai putin de 2% din diamante sunt clasificate de culoarea D).

Claritatea

Acest lucru ne spune daca un diamant este ireprosabil, adica fara imperfectiuni sau daca exista ceea ce expertii numesc incluziuni, mici imperfectiuni care de multe ori sunt invizibile cu ochiul liber. De fapt claritatea este o masura de puritate a diamantului. Majoritatea diamantelor pe care le folosim sunt claritatea "SI1" sau mai bune, ceea ce inseamna ca aceste imperfectiuni naturale sunt complet invizibile cu ochiul liber. Nu veti vedea nici un semn in diamantul dumneavoastra.

Gradul IF catre VS poate fi descrisa ca un grad de lux. Incluziunile sunt dificile de observat utilizand o marire de 10x, in lumina buna, si nu sunt vizibile cu ochiul liber. Toate diamantele clasificate intre IF si VS ar trebui sa fie sclipitoare si stralucitoare, si sa nu  sufere nicio pierdere vizibila din stralucire prin claritatea redusa.

Clasificaril SI1 si SI2 reprezinta o investitie buna. Incluziunile mici sunt vizibile  prin marirea de 10x, si pot exista unele lipsuri de stralucire abia vizibile. Cu toate acestea, nu puteti vedea aceste mici incluziuni cu ochiul liber. Orice diamant in aceste clase vor fi, de asemenea, stralucitoare si sclipitoare. Necunoscatorii nu vor vedea diferenta dintre un diamant clasificat VS si un diamant clasificat SI, fie in termeni de incluziuni sau stralucire, fara a utiliza marirea.

Diamantele care se incadreaza in consola Piqué (P1), prin definitie, au incluziuni care pot fi vizibile cu ochiul liber. Cu toate acestea, in pietrele P1 incluziunile ar trebui sa fie greu de vazut sau foarte minore, iar Royal Bijuterii utilizaza numai pietre P1 cu incluziuni, care sunt abia vizibile. Selectam cele mai bune diamante P1, astfel ca, desi acestea se incadreaza in suportul pentru Piqué, veti vedea mai putin probabil orice semn in diamant  cu ochiul liber. Orice semn care este vizibil va fi foarte mica si greu de detectat.

GIA

UK

Descriere

Claritate

IF Loupe Clean

Fara defecte

Fara defecte
VVS1 VVS1 Incluziuni foarte foarte mici Fara incluziuni vizibile
VVS2 VVS2 Incluziuni foarte foarte mici Fara incluziuni vizibile
VS1 VS1 Incluziuni foarte mici Fara incluziuni vizibile
VS2 VS2 Incluziuni foarte mici Fara incluziuni vizibile
SI1 SI1 Incluziuni mici Fara incluziuni vizibile
SI2 SI2 Incluziuni mici Fara incluziuni vizibile
I1 I1 - Piqué1 Piqué 1 Incluziuni abia vizibile
I2 I2 - Piqué2 Piqué 2 Incluziuni vizibile cu usurinta
I3 I3 - Piqué3 Piqué 3 Incluziuni foarte vizibile
    Patat Multe incluziuni
    Patat grav Foarte multe incluziuni
    Respins "Near Gem"

 

Taietura

Cand diamante sunt extrase din pamant, nu arata nicidecum ca niste pietre pretioase taiate si slefuite in bijuteriile fine. Transformarea acestor diamante brute in niste lucrari perfecte necesita multa munca. Taierea si forma sunt deseori confundate - Forma se refera la aspectul exterior al diamantului (cum ar fi rotunde, smarald, printesa etc.) Taierea se refera la calitatile reflexive ale diamantului.

Atunci cand un diamant este bine taiat, lumina intra prin tabelul de diamante, se deplaseaza in pavilion si reflecta aceasta lumina dintr-o parte in alta inainte de a o reflecta inapoi prin tabelul diamantului. Aceasta lumina creeaza un efect de blit pe care o cunoastem ca stralucire / sclipire.

Taierea este descrisa prin urmatoarele grade: Ideal, Excelent, Foarte bine, Bine, Rezonabil, si Sarac/Neacceptabil

Unele certificate nu specifica gradul de taiere al diamantului. Deoarece folosim o varietate de certificate independente (AnchorCert, GIA, IGI, IGS si HRD), nu putem garanta ca gradul de taiere va aparea in certificatul dumneavoastra. Daca gradul de taiere nu este mentionat pe certificat, acesta nu poate reflecta calitatea pietrei achizitionate de catre dvs. Este nevoie de un ochi format pentru a judeca calitatea unui diamant taiat, noi facand clasificarile cu ajutorul unor  profesionisti cu o inalta calificare, care aleg doar diamante pe care le claseaza ca "Foarte bine" sau “Excelent”. Diamantul dvs. va fi bine taiat, luminos si stralucitor, va garantam!

Forma

Caratul

Caratul este o masura de greutate, nu dimensiune. Diamantele sunt de fapt evaluate in functie de greutatea lor, nu in functie de marimea lor. Dimensiunea reala a unui diamant poate fi descrisa in milimetri, va rugam sa consultati aceasta diagrama pentru conversia intre greutatea in carate si milimetri.
Nota - a nu se confunda "greutatea carate" cu "carate / karate", care este metoda de a  determina puritatea aurului (de exemplu, 18 carate aur alb, 18 carate aur galben).

Un carate este impartit in 100 de puncte - un diamant care este de ½ de carate este de 50 de puncte. Greutatea in carate afecteaza pretul unui diamant mai mult decat orice alt “4 C”. Un diamant de doua ori mai mare, poate fi mai scump de patru ori. Diamantele mai mari sunt descoperite mai rar decat diamantele mici, ceea ce inseamna ca au o valoare mai mare. Din acest motiv, pretul unui diamant se ridica exponential cu dimensiunea acesteia.

Atunci cand cumparati un diamant si trebuie sa decideti marimea acestuia, exista cateva lucruri pe care sa le luati in considerare:

  • Bugetul dvs. - unii sugereaza salariul pe 1 - 2 luni, sau orice altceva va puteti permite. Nu exista reguli stricte, si totul tine de ceea ce va puteti permite.
  • Dimensiune vs Calitate - in cazul in care partenerul dvs. prefera o bijuterie mai mare in dimensiuni, iar dvs aveti un buget pe masura, puteti achizitiona un diamant mare care in termeni de claritate si culoare se claseaza la un nivel mai scazut. De exemplu, un diamant de 0.50 carate D VVS1 (de lux) va fi mai scump decat un diamant de 0.70 carate G SI1 (excelent), chiar daca acesta este mai mic in dimensiune. Optati pentru un diamant de 0.70 carate daca credeti ca partenerul dvs. ar prefera marimea in comparatie cu termeni precum culoare si claritate.
  • Dimensiunea degetului - degetele subtiri fac diamantele  mici sa para mai mari. Un diamant de 1 carate va parea proportional mai mare daca este purtat de o persoana cu degetul subtire

Setari

Asezarea-instalarea-montarea unui inel, sau al oricarei bijuterii, este o parte integranta a designului de ansamblu. Fie ca sunteti in cautarea unui diamant “Solitaire”, sau al unui inel cu trei pietre tip "Trilogia" sau un inel de eternitate, cu un anumit numar de pietre, modul in care pietrele sunt asezate este un factor important in determinarea formei si stilului sau.

Setarea cu gheare

 Aceasta este cea mai populara dintre toate setarile din cauza modului in care aceasta permite patrunderea cantitatii maxime de lumina din toate unghiurile, ceea ce face ca diamantul sa para mai mare si mai stralucitor. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta setare este compusa din gheare metalice foarte mici care permit ocrotirea diamantului, iar in acelasi timp permit ca diamantul sa fie vizibil in mare parte. Aceasta setare este cea mai populara la inelele cu diamant tip “Solitaire” (de obicei pentru inele de logodna) pietrele fiind de obicei  mai usor de curatat.

Setarea tip canal

 Aceasta setare este folosita mai ales pentru inele de eternitate si verighete, deoarece diamantele “curg” precum un rau  si se poate imbogatii, de asemenea, cu o piatra centrala. Diamantele sunt asezate  una langa cealalta intr-un canal de metal – nici un  metal nu separa diamantele astfel incat acestea sa formeze o linie continua de pietre. Creasta exterioara de metal este lucrata peste marginile diamantelor, protejand astfel pietrele si oferindu-le o suprafata exterioara neteda.

Setarea Rub-Over/Bezel

 O setare rub-over/bezel utilizeaza o janta de metal care inconjoara complet diamantul. Aceasta setare protejeaza marginile diamantului si il tine in siguranta, ideal pentru cei cu un stil de viata activ. Atunci cand o piatra este asezata in stilul frecat, metalul este impins / frecat usor peste marginile de piatra. Cu un bezel simplu set metalul inrameaza pur si simplu piatra, spre deosebire de a fi frecat peste margini. Prin ambele setari diamantele au un aspect curat si minimalist.

Setarea invizibila

 Setarea invizibila va permite sa aveti ceea ce pare a fi un diamant mare, dar la un pret mai accesibil, deoarece este alcatuit dintr-un grup de diamante mai mici. Pietrele stau una langa cealalta creand o suprafata solida de diamante fara metal intre ele. Aceasta tehnica functioneaza prin centralizare diamantelor intr-un cadru de metal, folosind santurile din fiecare brau de piatra, creand astfel impresia de o piatra mare.

Setarea  tip bara

Aceasta setare este destul de similara cu setarea tip canal, cu exceptia ca setarea tip bara utilizeaza placi metalice intre diamante pana in varful acestora, prin urmare aceste placi metalice sunt vizibile. Întrucat setarea tip canal foloseste un canal de metal orizontal cu un rand de pietre in centru, setarea tip bara separa vertical fiecare piatra cu o bara de metal. Aceasta setare poate fi, de asemenea utilizata pentru a tine un singur diamant, cu o bara amplasata pe doua parti ale acestuia intr-un unghi drept fata de trunchi.

Setarea pavata

Setarea pavata foloseste o multime de diamante mici, plasate foarte aproape, pentru a crea un efect similar cu o strada pavata cu caldarim. Fiecare diamant este plasat intr-o mica gaura care a fost forata in trunchi . Bucati mici de metal de pe suprafata trunchiului sunt frecati peste marginile pietrei, formand mici bile care tin diamantul in loc. Aceasta setare este una dintre setarile cele mai dificile de realizat si necesita un mester calificat si foarte rabdator.

Setarea tip graunte

Setarea tip graunte este similara cu setarea pavata, diferenta fiind ca pietrele nu sunt "pavate" pe suprafata de metal. Pietrele sunt asezate intr-un singur rand, una langa cealalta.

Setarea tensionata

Aceasta setare utilizeaza presiunea metalului de pe trunchi ca sa tina piatra ferm pe loc, intre doua capete deschise ale metalului de montare. Metalul prinde diamantul de brau pe fiecare parte si foloseste  un bezel pentru o protectie in plus. Aceasta tehnica suspenda piatra in trunchi si este o setare populara si  moderna.

Forme de diamant

Exista diferite forme - un diamant poate fi - rotund, de smarald, patrata(printesa) si stralucitoare, pentru a numi doar cateva. Modelarea un diamant din piatra bruta poate dura o ora sau un an, in functie de marimea si calitatea pietrii. Pietrele mai mici sunt mai dificile de modelat iar taietorii trebuie sa aiba rabdare si indemanare pentru a face acele taieturi delicate care sunt necesare pentru a da unui diamant scanteia si stralucirea necesara.

Diamant taiat in forma briliant rotund

Aceasta forma inregistreaza  peste 75% din totalul diamantelor vandute astazi. Forma rotunda este forma cea mai utilizata pentru un inel de logodna. Este o taietura exterioara de 58 de grade prin care se obtine stralucirea maxima pe care un diamant o poate avea, maximizand reflectia si refractia luminii. Diamantele taiate in acest fel au mai multa profunzime decat latime, si, prin urmare, pot parea mai mici, dar acestea sunt cele mai stralucitoare dintre toate formele.

Diamant taiat sub forma de printesa (patrat)

Aceasta este una dintre cele mai populare diamante in forma de fantezie si este popular pentru inele de logodna. Taietura tip printesa, inventat cam cu 30 de ani in urma, este o forma noua, cea mai importanta in perfectiunea taiatului genial, modern de  peste 60 de ani. Taietura tip printesa este in esenta o versiune patrata a taiatului rotund, tehnic cunoscuta ca o taietura de diamant modificata in patrat. Este un stil de taiere care imbunatateste aspectul patrat / dreptunghiular al pietrei pentru a obtine o stralucire maxima, precum a face orice imperfectiunie mai putin vizibila.

Diamant taiat sub forma de smarald

Aceasta forma a fost dezvoltata initial pentru taierea smaraldelor, pana cand a fost descoperit ca este potrivit si pentru alte pietre. Un diamant taiat sub forma de smarald poate fi extrem de coplesitor. Aceasta nu poate avea sclipirea diamantului taiat rotund, dar prin  liniile sale lungi tinde sa produca scantei dramatice de lumina. Taietura sub forma de smarald este dreptunghiulara, cu colturile taiate, si este una dintre formele de diamant eleganta si sofisticata. Diamantele taiate sub forma de smarald sunt mai putin costisitoare decat diamantele taiate sub forma rotunda sau printesa.

Diamant taiat radiant

Aceasta forma este o imbinare  intre taietura printesa si de smarald. Acesta combina cele mai bune caracteristici ale diamantului taiat rotund, eleganta si colturile ingrijite ale unui diamant taiat sub forma de smarald si o forma patratoasa asemanatoare diamantului taiat sub forma de printesa. Diamantele taiate sub forma radianta sunt similare pietrelor taiate in forma de smarald, insa aspectul este diferit facandu-le mai stralucitoare. Aceasta taietura are 70 de  fatete, pentru a maximiza stralucirea diamantului.

Diamant taiat sub forma de marchiza

Aceasta forma a fost comandata de Ludovic al XIV in Franta, si a fost bazata pe zambetul Marchizei de Pompadour. Este o varianta a taieturii rotunde - alungita cu capetele ascutite. Un diamant sub forma de marchiza este frumos atunci cand este utilizat ca “Solitaire” sau atunci cand este imbogatit cu diamante mai mici. Aceasta forma poate maximaliza valoarea in carate, facand diamantul sa para mult mai mare, si tinde sa faca degetele sa para lungi si zvelte.

Diamant taiat sub forma de para

Diamantele in forma de para sunt deseori numite "lacrima" din cauza formei lor. Aceasta forma este o combinatie a formei rotunde si marchiza, o taietura de foc cu linii elegante si o multime de scantei. Desi nu sunt o selectie traditionala, diamantele in forma de para sunt  ideale pentru confectionarea inelelelor de logodna fie sub forma unei “Solitaire” (piatra unica) sau ca o pietra umar de fiecare parte de o piatra centrala.

Diamant taiat sub forma de Asscher

Taiatura Asscher a fost dezvoltata de fratii Asscher din Olanda in secolul al XX-lea, si castiga popularitate din nou. Acesta este adesea mentionata ca "taietura de smarald patrata" - pentru ca este patrat cu fatete largi si colturi taiate. Aceasta taietura este proiectata pentru a fi atractiv, si desi nu sunt o selectie traditionala, diamantele Asscher sunt acum la moda pentru confectionarea inelelor de logodna.

Diamant taiat sub forma de bagheta/bagheta conica

Diamantele taiate sub forma de bagheta sunt alungite / rectangulare, si sunt similare diamantelor taiate sub forma de smarald insa fara colturile taiate (care fac taietura de smarald mai degraba octogonal, alungit). Pietrele in forma dreptunghiulara sunt de obicei taiate in trepte, prin urmare, sunt cunoscute sub numele de-taietura prin trepte. Bijutierii din trecut foloseau aceasta taietura simpla pentru mai multe pietre pretioase, inclusiv diamante, pentru ca era relativ usor de taiat, cu instrumente limitate disponibile cu ani in urma. Diamantele taiate sub forma de baghete sunt potrivite pentru inele de eternitate, precum si in asezari tip canal, iar spre deosebire de pietrele rotunde, ele pot fi asezate fara a lasa spatii intre diamante. Diamantele taiate sub forma de baghete conice sunt frecvent folosite ca pietre de umar pentru a consolida o piatra centrala al unei alte forme.

Diagrama diamante

Diamante briliant rotunde

Greutate carat Marime (mm)

0.10
0.20
0.25
0.30
0.40
0.50
0.70
1.00
1.50
2.00

2.90
3.80
4.00
4.20
4.60
5.00
5.60
6.40
7.10
8.10

Diamante printesa (patrate)

Greutate carat Marime (mm)

0.06
0.08
0.10
0.13
0.15
0.20
0.25
0.30
0.35
0.40
0.45
0.50
0.55
0.60
0.70
0.75
0.90
1.00
1.25
1.5 – 1.75
2.00

2.00
2.20
2.50
2.70
3.00
3.20
3.40
3.60
3.80
4.00
4.20
4.40
4.50
4.70
4.80
5.00
5.25
5.50
6.00
6.50
7.00

Diamante smarald

Greutate carat Marime (mm)

0.10
0.20
0.30
0.40
0.50
0.70
1.00
1.50

3.1 x 2.1
3.9 x 2.1
4.6 x 3.4
4.9 x 3.6
5.2 x 3.9
5.9 x 4.4
6.5 x 5.0
87.5 x 5.5

Diamante marchiza

Greutate carat Marime (mm)

0.25
0.30
0.40
0.50
0.60
0.70
1.00
1.50
2.00

5.5 x 3.1
6.3 x 3.5
7.0 x 4.0
8.0 x 4.0
8.5 x 4.5
9.0 x 4.5
10 x 5
12 x 6.0
13 x 6.5

Diamante in forma de para

Greutate carat Marime (mm)

0.25
0.30
0.40
0.50
0.60
0.70
1.00
1.50
2.00

5.1 x 3.5
5.3 x 3.7
5.9 x 4.2
6.6 x 4.5
7.3 x 4.7
7.7 x 4.9
8.5 x 5.5
9.8 x 6.2
10.5 x 7.0