Istoria marilor diamante VI – Ciudatul dar magnificul diamant Excelsior

Excelsior reprezinta al doilea cel mai mare diamante din lume dupa Cullinan. De asemenea, se evidentiaza prin forma sa bruta total ciudata pentru un astfel de mineral. Greutatea sa imensa (in carate), forma si nuantele de alb-albastru i-au adus celebritatea in aceasta lume exclusivista a diamantelor.

Interesant e ca acest diamante imens nu s-ar fi gasit, daca mina in care a fost descoperit nu s-ar fi redeschis. Mina Jagerfonstein din Africa de Sud era una dintre minele mici din Africa de Sud, fiind mereu eclipsata de mina Kimberly, mult mai mare si mai “roditoare”. Primul diamant mai mare gasit in Jagerfonstein a fost descoperit in 1870, chiar in anul in care mina “sarbatorea centenarul”. Diamantul gasit in 1870 a fost vandut sefului Statului Orange din Africa de Sud pentru a acoperi datoriile si a reinvesti in exploatare. Aceasta decizie de a reinvesti banii a fost una extrem de inspirata, Jager devenind treptat un loc din ce in ce mai cunoscut la nivel mondial. Desi pana in 1870 nu fusesera prea mari perioade de prosperitate, micuta mina din Africa de Sud a fost sursa a doua dintre cele mai mari diamante din lume.

Vom vorbi insa numai despre unul dintre ele in acest articol, anume diamantul Excelsior. Faimoasa piatra a fost gasita in 1983, atunci cand un african a luat un diamant imens, carand cu lopata pietrisul din mina. Diamantul a fost urcat intr-un camion cu pietris si gasit apoi de soferul utilajului. Fara sa stie cat de importanta era descoperirea sa, acesta l-a dat sefului minei, primind in schimb 500 de lire sterline si un cal de rasa.

Managerul minei avea insa sa-si dea seama ca la Jagerfostein a fost descoperit cel mai mare diamant pe care lumea il vazuse vreodata. Avea o nuanta alb-albastra, forma ciudata (plat pe una dintre parti si ascutit pe cealalta), dar mai ales o greutate in carate ce depasea orice descoperire in domeniu – 995,2 carate.

Diamantul Exxcelsior asa cum a fost el gasit, in stare bruta

Diamantul Exxcelsior asa cum a fost el gasit, in stare bruta

Numele de Excelsior a fost pus chiar de catre seful minei, traducandu-se prin “diamantul inalt”. Acum termenul este folosit si pentru a defini standardele inalte.

Primul cel mai mare diamant din lume

Diamantul Excelsior montat intr-o bratara celebra

Diamantul Excelsior montat intr-o bratara celebra

Excelsior a fost cel mai mare diamant din lume pana la descoperirea pietrei Cullinan in 1905, ce avea 3016 carate. Din cauza faptului ca n-a trecut prin maini sau case regale, identitatea diamantului “inalt” n-a fost atat de cunoscuta de catre “ochiul public”, asa cum de exemplu s-a intamplat in cazul pietrei indiene Koh-i-Noor sau a marelui Cullinan, bijuteria cea mai de pret a Casei Regale Britanice. La 5 ani dupa marea descoperire facuta, zona miniera Jager a fost cumparata si inglobata intr-un consortiu Londonez, cum de altfel se intampla si acum (marile exploatari de diamante se fac de catre firme din Regatul Unit). Un alt motiv din cauza caruia a fost  umbrita importanta diamantului Excelsior a fost renumele pe care l-a castigat diamantul gasit in aceeasi mina in 1870. Acesta a fost daruit la cea de-a 75 incoronare din istoria Olandei, drept cadou pentru regina Victoria.

Cu toate acestea insa, Excelsior si-a mentinut renumele de al doilea cel mai mare diamante descoperit vreodata. Astfel, exact ca si in cazul lui Cullinan, Excelsior a fost taiate in mai multe bucati si au fost denumite cu cifre romane.

In 1903, Excelsior a fost taiat in 21 de alte briliante. Cel mai interesant este faptul ca in urma taierii, piatra a pierdut aproximativ 60% din greutate. Aceasta tactica a fost folosita deoarece nu existau posibili cumparatori pentru un diamant atat de mare, fiind considerat “prea superior” pentru orice posibil comparator.

Bucati de diamant Excelsior, denumite cu cifre romane

Bucati de diamant Excelsior, denumite cu cifre romane

Diamantele rezultate au fost denumite dupa cum spuneam cu cifre romane (I,II,III-X). In urma taierii, piesele au ajuns sa cantareasca in total 376 de carate. Piesele rezultate au fost vandute separate, unele ajungand la Tiffany&Tiffany, cel mai mare retailer american de bijuterii, altele la compania exploatatoare De Beers din Luxemburg.

Cu o transparenta formidabila (D) si o claritate uimitoare, Excelsior a fost vandut in 1996 catre miliardarul Robert Mouard, contra sumei de 2,64 milioane de dolari. Ganditi-va cat vor mai costa si celelalte fragmente din Excelsior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *