De ce poarta femeile cercei

Nu se stie exact cand a fost purtat primul cercel si de catre cine. Cert e ca cerceii se bucura de o istorie indelungata, estimata la peste cinci milenii. Semnul prosperitatii, al apartenentei culturale sau pur si simplu al statutului social, erau doar cateva dintre pretextele purtarii acestor bijuterii. Desi popularitatea lor a fluctuat in functie de moda si factori socio-economici, cerceii au reprezentat intotdeauna un accesoriu aproape indispensabil.

Cele mai vechi dovezi argeologice despre purtarea bijuteriilor de acest gen dateaza din 2500-2400 I.H, atunci cand descoperiri facute in Persepolis, Persia, arata ca soldatii purtau cercel in ureche (unul singur). De asemeana cercei au mai fost descoperiti in morminte, alaturi de schelete feminine. Egiptenii acelor vremuri purtau si ei cercei, care pe langa rol decorativ aveau si rolul de a-i feri de spiritele rele.

In Evul Mediu, cerceii au disparut o lunga perioada din prim-plan, fiind inlocuiti de podoabe capilare si gulere inalte, ce au facut purtarea lor incomoda. Apar din nou in societate in secolul XIV-XIV, odata cu miscarea Renascentista, cand, probabil s-a incetatenit ideea ca mai mult femeile poarta cercei. De exemplu dintre accesoriile Reginei Elisabeta nu lipseau niciodata cerceii. De asemenea, toate doamnele de la curte purtau podoabe, de obicei imbogatite cu pietre pretioase.

cercei evul mediu

Desi in toate zonele Pamantului atat barbatii cat si femeile purtau cercei, se presupune ca pretextul purtarii lor ar fi fost mai plauzibil la reprezentantele sexului frumos. Astfel, in cazul femeilor jucau mai mult rolul de infrumusetare si etalare a statutului social, decat a unor practici predominant socio-culturale, asa cum se intampla in cazul barbatilor.

Odata ce termenul de moda a fost mai atent definit, in secolul XX, femeile au fost cele care au acordat o atentie mai mare a acestui aspect. Vorbim aici de perioada anilor 20’ cand moda art-deco a luat amploare. Femeile au inceput sa poarte parul scurt, asa cum era “la moda”, iar cerceii au reprezentat o alternative buna pentru a umple golul de la par la umar.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, atat diversitatea cerceilor cat si a materialelor de fabricatie a crescut, rezultand in mod continuu o popularizare a cercelului. In anii 50’ femeile organizau petreceri tematice in care isi faceau gauri in urechi. Anii 60’ au inclus in gama de servicii medicale gaurirea urechii, transferate aproape simultan si in randul magazinelor de bijuterii.

Anii 70-80’ au insotit, cum deseori s-a intamplat, purtarea cerceilor ca practica sociala de identificare. Vorbim asadar de grupurile de hippie si rock, dominate de barbati. Dupa cum spuneam pe parcurs, barbatii au recurs la purtarea de bijuterii doar ca practica sociala (triburi, grupuri sociale etc.). Probabil din acest motiv, cerceii sunt mai curand asociati cu femeile si eleganta lor.

Asadar, nu exista o regula care sa spuna cine si mai ales de ce sa poarte cercei. Ca toate practicile sociale, variaza de la intentiile celui care poarta, pana la ce doreste sa transmita. Se spune ca femeile poarta cercei pentru a fi la moda si pentru a se evidentia. Nu e total adevarat. Aceasta asociere continua intre femei si cercei le-a facut, probabil, mai “in masura” sa ii poarte.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *