Dupa un scurt periplu prin istoria purtarii bijuteriilor si a cerceilor, pe care l-am facut in articolele anterioare, am o idee ce personal mi-a captat atentia. Pe tipicul cartilor de curiozitati pe care le-am citit, unde, dupa subiectul dezbatut aparea sectiune de “Ce nu stiai despre..’’, “10 lucruri pe care nu le stiai despre” si alte asemenea, voi dedica acest text curiozitatilor despre bijuterii. Suna tentant, nu? Chiar daca nu mai esti adolescent/a tot gasesti fascinantul ori comicul acestor aspecte. Desi sustinute adesea de cifre, acestea sunt singurele date care nu te deranjeaza, nu te preseaza si necesita un contabil.
In ziua de azi observam multe vedete cu dinti de aur (vezi Lil Wayne). Usor ridicol as spune fiind o metoda de atragere a atentiei mai degraba. Dar, ca sa stii, aceasta practica nu e una contemporana, ci dateaza inca de pe vremea Etruscilor (100-200 d.H). Din fericire sau nu, aceasta practica a disparut timp de aproape 1500 de ani, aparand din nou la sfarsitul secolului al XVI-lea. Aceasta practica a dintilor de aur am putea-o incadra mai curand la metoda de relevare a statutului. Tu ti-ai pune dinti de aur? Te las a meditezi…
Ramand tot in zona celui mai ravnit metal pretios, aurul, iti voi spune, doar ca sa stii, o informatie ce sip e mine m-a surprins. Aurul este cel mai maleabil metal existent. Desi cu o masa de cel putin 2 ori mai mare decat a plumbului, aurul este cel mai usor de modelat metal, dovada ca poate fi batut in foi subtiri, fara sa se rupa.
Si ca sa nu raman dator, stiai ca tara care foloseste cel mai mult aur pentru fabricarea bijuteriilor este India?
De-a lungul timpului, aurului i s-au dat diferite conotatii simbolice. De exemplu, incasii il considerau sudoare a Soarelui, iar Imperiul Bizantin socotea aurul din care erau confectionate icoanele o rasfrangere a Duhului Sfant catre crestini. Si nu sunt singurii care asociau metalele cu ceva divin. Intre timp, conotatiile divine au cam disparut, fiind treptat inlocuite cu unele sentimentale sau introspective.
Schimband zona de reflectie, ne indreptam de la material prima la produsul ei, bijuteriile. Ca sa stii – prima femeie care a purtat vreodata bijuterii cu diamant a fost amanta regelui Carol al VII-lea, Agnes Sorel. Nu degeaba este considerate Franta una dintre tarile promotoare ale frumusetii si modei.
In cealalta parte a Europei, grecii se lauda ca fiind primii care au purtat perle, considerandu-le protectoare ale cuplurilor. Asta se intampla in vremea Greciei Antice.
Vremurile s-au schimbat, iar atat metalele cat si bijuteriile integrate au fost dezvoltate sub forme din ce in ce mai creative. Din acest motiv, ca sa inchei apoteotic, as vrea sa va intreb daca stiti care este cea mai scumpa bijuterie din acest moment. Daca nu stiati, veti fi la fel de surprinsi ca mine sa aflati ca, departe in topul bijuteriilor, ca valoare monetara, se afla bikini cu diamante de 150 de carate, creatia suprema a lui Susan Rosen, ce costa 30 de milioane de dolari. Asta doar ca sa stii, sa nu mai fii surprins. Tu ce ti-ai lua de banii astia?